Thursday, January 28, 2010

KHASIAT PEGAGA YANG DILUPAKAN


Pegaga mengandungi bahan aktif seperti triterpenoid glikosida (terutama asiatikosida, asid asiatik, asid madecassik, madikassosida), flavenoids (kaemferol dan quercetin), volatile oils (vallerin, camphor, cineole dan sterols tumbuhan seperti campesterol, stigmasterol, sitosterol), pektin, asid amino, alkaloid hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid betulik. Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia di makan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda.

No comments:

Post a Comment

CONTACT US

KL Ofc : 03-4143 2559 (fax) / 0133-398 0203
BEST I-PRO INDUSTRIES SDN BHD (860440-w)
17-1-1 Jln Megan Setapak 1, Tmn Megan Sri Rampai,
Setapak , 53100 kl

Ishak / 013-398 0203

Kulim Ofc:
N0 209 (grd Floor) Tmn Seluang off
Jalan Lunas, Kulim , Kedah

En Mahzan : 019-476 2714
website :
http://www.empayarniaga.com
http://www.empayaringgit.com
http://www.kokominda.com

email: kokominda@gmail.com